WESG

Cilj World Electronic Sports Games je rad na pozicioniranju elektronskog sporta kao novog Olimpijskog sporta, stvaranju baze igrača, prelasku iz amaterskog u profesionalni nivo takmičenja kao i formiranje i jačanje novih klubova. Sistem WESG takmičenja je održiv dugoročno. Nagradni fond za timske igre iznosi 3 mil dolara i svrstava ga u rang premium esport turnira. Najbolji iz WESG ulaze u eliminatornu fazu u kojoj se najboljih 8 ekipa takmiči za trofej. Po završetku sezone turniri koji će se održavati u jesenjem periodu su u sklopu takmičarskih na kojima će se timovi boriti za put u Kinu. Plan je da nakon završetka kvalifikacija po regionu krene registracija profesionalnih klubova i organizacija za Adria finale (wild card).

Svi koji planiraju da učestvuju na WESG moraju predati potrebnu dokumentaciju propisanu od strane Srpskog E-sports saveza. Svi prijavljeni timovi prisustvovaće žrebu na kome će biti odlučeni parovi i gde će se utvrditi datum i mesto odigravanja mečeva. Na Grand Finalu 2019, Srbija se takmičila u 4 discipline i imala najviše predstavnika odmah iza Šveđana i Francuza. WESG svake godine bira određene igre u kojima se države takmiče, svaki rezultat u svakom esportu donosi određeni broj poena, da bi se na kraju napravio zbir i izdvojili najbolji.

Našu reprezentaciju su predstavljali: Stevan “Seventy91“ Komarica, Nestor „letn1“ Tanić, Aleksa „Impulse“ Stankić, Nemanja „nexa“ Isaković, Luka „Emi“ Vuković, Nemanja „hunter“ Kovač, Uroš Ast3r1x Raković i Marko „RoksaCZV22“. Srbija je na ovom najvećem svetskom takmičenju za nacionalne timove imala jednog predstavnika u Best of 4 i dvoje u Best of 8 fazi što je još jedan izvanredan uspeh za Srbiju koja je zabeležila najveći uspeh na WESG takmičenjima dosad.