WESG

Najveće regionalno esport takmičenje godine održalo se u beogradskom hotelu “Jugoslavija”, a pobednici će predstavljati svoje zemlje na turniru, čiji nagradni fond iznosi više od pet miliona dolara. Kvalifikacije su počele u Podgorici, da bi se završile u Banjaluci. Grad Beograd je doveo najbolje ekipe na prvo po redu regionalno finale, koje je organizovano u hotelu “Jugoslavija”. Uz pregršt renomiranih igrača i timova poput Juggernauts (ex-Blue Jays), Psychoactive, Level Up, Tempo eSports, svoju šansu da odu na Grand Final dobile su i ekipe iz kvalifikacija kao što su KiM Kadrashians (Kosovska Mitrovica), Armada (Beograd) i Nebuloza (Banjaluka), koji su prošli težak put da bi pobedom u Beogradu dobili mogućnost da putuju u Kinu na finalni turnir vredan 5,5 miliona dolara, gde će se pojaviti više od 50 najboljih timova iz celog sveta. Osvajanjem prvog mesta, ekipe će ostvariti prolaz na World Electronic Sports Games. Inače, Adria je jedna od retkih regiona na Evropi (jedini uz Rusiju), koja ima offline turnir i direktan slot za CS:GO, Dota 2, Starcraft i eFootball (Pro Evolution Soccer) WESG Grand Final. Prvo po redu regionalno izdanje jednog od najvećih turnira na svetu održalo se na najboljim konfiguracijama do sada. Zabeležen je i rekordan broj gledalaca strima uz najatraktivnije kastere na youtube.com/RelogMedia.

Cilj World Electronic Sports Games je rad na pozicioniranju elektronskog sporta kao novog Olimpijskog sporta, stvaranju baze igrača, prelasku iz amaterskog u profesionalni nivo takmičenja kao i formiranje i jačanje novih klubova. Nagradni fond za timske igre iznosi 3 mil dolara i svrstava ga u rang premium esport turnira. Najbolji iz WESG ulaze u eliminatornu fazu u kojoj se najboljih 8 ekipa takmiči za trofej. Po završetku sezone turniri koji će se održavati u jesenjem periodu su u sklopu takmičarskih na kojima će se timovi boriti za put u Kinu.

Na Grand Finalu 2019, Srbija se takmičila u 4 discipline i imala najviše predstavnika odmah iza Šveđana i Francuza. WESG svake godine bira određene igre u kojima se države takmiče, svaki rezultat u svakom esportu donosi određeni broj poena, da bi se na kraju napravio zbir i izdvojili najbolji.

Našu reprezentaciju su predstavljali: Stevan “Seventy91“ Komarica, Nestor „letn1“ Tanić, Aleksa „Impulse“ Stankić, Nemanja „nexa“ Isaković, Luka „Emi“ Vuković, Nemanja „hunter“ Kovač, Uroš Ast3r1x Raković i Marko „RoksaCZV22“. Srbija je na ovom najvećem svetskom takmičenju za nacionalne timove imala jednog predstavnika u Best of 4 i dvoje u Best of 8 fazi što je još jedan izvanredan uspeh za Srbiju koja je zabeležila najveći uspeh na WESG takmičenjima dosad.